lørdag 20. februar 2010

Kambodsja

Vi har altsaa hatt oss en tur til Kambodsja. det var ikke helt med i planene vaare, og det ble en ganske spontan tur, men det gjorde det ekstra spennende! Vi fikk vite paa tirsdag at vi maatte ut av Thailand innen fredag, hvis vi ikke ville betale bot for hver dag vi ble her over tiden. Vi fikk med oss Siri paa turen, veldig koselig(,!) og vi to pakket oss klare til aa reise rett fra Home of Prace for aa mote Inger der vi skulle ta bussen til grensa. Bussturen tok 3-4 timer, og gikk ganske greit. Men med ei tute som tuta minst like hoyt inne i bussen som utenfor, og med en fart som ofte var godt over 120 km i timen var det ikke en avslappende tur vi hadde i hvert fall!
Vi overnatta naer grensa til Cambodia, og reiste mot grenseovergangen i halv aatte tiden dagen etter. Etter at vi hadde blitt kjort til forskjellige kontorer som ville "hjelpe" oss aa faa visum til Kambodia, og etter at vi hadde sagt nei til alle, ble vi endelig kjort til grensa. Her strommet store folkemengder mot oss, og alle kom draende paa gamle trekjerrer, tomme, fylt av varer, eller smaa barn sittende i dem. Det var ogsaa mange barn som gikk bak og dyttet vogna som de voksne drog etter seg.
Det tok oss litt tid for vi fikk ordnet oss visum. men da det endelig var gjort, og grensepolitiet hadde lurt til seg en ekstra slant penger som ble lagt til prisen vi maatte betale, (som vi etterpaa fikk fortalt gikk i deres egen lomme) reiste vi endelig inn i Landet!:)
Helga vaar i Kambodsja ble, i stor grad, brukt til aa besoke Ankor templene. Disse templene var forst hinduistiske. Et av de storste templene, Angkor Wat, var bygget for guden Vishnu. Senere ble det buddistisk, og Vishnu ble muret inne.
Vi oppnaadde ikke noen religiose opplevelser her i tempelruinene, vi fikk heller en folelse av aa vaere direkte inne i jongelbokens inspirasjonskilde, med apekatter springende rundt paa tempelruinene!:)


Fredags ettermiddag reiste vi opp til tempelomraadet for aa faa unnagjort de forste templene paa lista. Det forste som motte oss da vi kom frem var en hel gjeng av damer og menn som skulle selle oss den kaldeste eller storste flaska med vann, det fineste smykket, osv. Det var helt ekstremt hvordan de maste og ropte paa oss for aa faa oss til aa kjope deres varer. "Lady, lady" ble ropt etter oss hele tiden. Det verste var at det var mange barn som ogsaa sprang rundt oss og etter oss, for aa selge varer. Mange av disse ungene kunne telle til ti paa flere spraak, de kunne fortelle oss hovedstaden i Norge, og noen kunne til og med innbyggertallet. Det var skremmende aa hore alle disse salgs "triksene" de hadde laert seg. De var ogsaa gode i engelsk til aa vaere saa smaa, og hadde tydeligvis laert seg hva de skulle svare i alle mulige situasjoner.



Det forste tempelet vi besokte, var det eneste de hadde latt staa igjenn overgrodd av store rotter, slik de andre ogsaa hadde vaert da de ble oppdaget. Det var noen enorme rotter som vokste rett ut av ruinene. VELDIG fasinerende!



















Fredag kveld gikk vi opp til det eneste tempelet som laa paa et fjell/topp/haug. Her saa vi solnedgangen med mange andre mennesker. Vi var tidlig ute, og fikk gode plasser. Perfekt!

Det var mange hyggelige mennesker aa bli kjent med, fra mange forskjellige steder i verden. Folk er utadvendte paa tur!:)

























Tidlig Lordag morgen, kl 05.00, satte vi oss i tuk-tuk-en for aa komme oss opp til Angkor Wat for aa faa med oss soloppgangen. Det var faktisk kaldt aa sitte i tuk-tuk-en saa tidlig!
Da vi kom opp til tempelomraadet var det enda morkt. Det var stilig aa se de svarte konturene av tempelruinene rett for sola kom frem!






























Tuk-tuk-sjaaforen vaar(som vi hadde hele helga) tok oss med til en innsjo, med en liten strand der vi kunne bade. Det var fantastisk etter en lang dag med tempel-trasking! Vi spiste lunch med sjaaforen vaar, der vi fikk erfare at smatting(med ekstra hoye lydeffekter) og raping var nesten like vanlig som aa spise maten. Det var en interessang lunch!

Etter den forfriskende dukkerten var vi klare til sisste del av programmet. Sjaaforen vaar skulle ta oss med til en flytende landsby, der vi til slutt skulle se solnedgangen. Vi var egentlig ikke klar over hva dette var for noe, men det viste seg paa en maate aa vaere som en turistatraksjon. Vi betalte en sum for aa bli kjort ut i baat for en omvisning gjennom landsbyen, innom en flytende butikk der vi skulle kjope blyanter eller noen hefter/boker til barna paa skolen vi kjorte innom etterpaa. Menneskene som bodde her var veldig fattige, og det foltes ikke saerlig bra aa betale penger for aa komme aa "kikke" paa dem og livene deres, akurat som om de var paa utstilling. Selv om det var ubehagelig aa vaere der, var det veldig fasinernede aa se hvordan de fant ulike losninger paa problemer som kommer med det at alt maa kunne flyte. Alt fra griser i bur, basketballbane, skole, alle hus, butikk, tempel, kirke, osv. var flytende. Det var ikke noe som bandt alt sammen, saa det maatte brukes baat(eller noe annet flytende) for aa komme seg mellom de forskjellige delene.
Vi ble satt av paa en utsiktspost for turister, der vi egentlig skulle se solnedgangen. Men en stor sky dekket saa klart akurat bare sola, saa vi droppet det og kjorte heller hjem.

Det var baade interessant og ubehagelig aa vaere med paa baatturen rundt i denne landsbyen.












-Solveig-

2 kommentarer:

  1. Takk for en konge tur, og en fantastisk tid med dere i Bangkok :) Dere er to utrolig herlige personer(som til og med gjør samme triks i vann). God bedring med leppa, Solveig! Jeg skal nok følge med på bloggen videre. Er spent på fortsettelsen! :)

    SvarSlett
  2. Konge å lesa om eventyret dokkas :) Får lyst å reisa sjøl! Eg tror at det e de sterke opplevelsane som sitte igjen lengst, og det virke som om dokke har hatt nogen av di allerede. Vente og i spenning på fortsettelsen ;)

    SvarSlett